Comfortable world's end

Mi a zsarnokság?

2020. február 14. - Kálmi X

Egy kifejezés az elnyomásra, melyre minden ideológiának van egy szélsősége. Zsarnokság az, amikor egy külső erő szabja meg az egyénnek, hogy mit gondoljon a világról, vagy hogyan éljen benne.

A társadalomban

A zsarnokság az, amikor valamiről még beszélni sem lehet. Mintha valami kölcsönös megegyezés alapján, az emberiség megállapodott volna erről a taburól, pedig csak a zsarnok jelentette ki, hogy nem lehet.

Amikor a normális ember megmondja, hogy mi a norma és bele akar kényszeríteni abba a viselkedésbe. Pedig tudhatná, hogy ez is, mint oly sok dolog az életben, szubjektív. Az lehet, hogy a társadalom többsége beletartozik a normálisba, de annak szélsőségei is, csak a társadalom része.

Zsarnokság a megkülönböztetés, de zsarnok az, aki azt mondja, hogy nem különböztethetünk meg embert az embertől. Nagyon nem mindegy, hogy mikor és hogyan tesszük. Annak kéne számítania, hogy milyen szándékú a megkülönböztetés, éppen ezt nem látja a politikai korrektség intézménye.

Szerintem a PC, a nyelv zsarnoksága. Egy nyelvi kényszer, melyet akaratunk ellenére adtak a szánkba. Zsarnokság annak tagadása, hogy különbözőek vagyunk. Ugyanakkor hazugság az, hogy pusztán szavak tiltásával, megváltozik az egyén gondolkodása.

kin_fw.png

A párkapcsolatban

Amikor a barátnőd vagy barátod előírja, hogyan élj, hogyan gondolkodj, az is zsarnokság. Ugyanis a párkapcsolatnak nem arról kéne szólnia, hogyan idomítjuk a partnert a saját normánkhoz, hanem a konszenzusról és egymás tiszteletéről, megértéséről.

Jelenleg a párkapcsolatok túlnyomó többsége, a kisajátításon és az egyén elnyomásán alapulnak. Érzelmileg és/vagy szexuálisan kirekesztőek, valamit a társasági élettől is elzárják egymást a partnerek.

A féltékenység mértéke lett a szeretet új mércéje. Remélem érezhető, mennyire kifordult ez a világ. Mennyire groteszk az, hogy már nem tudjuk mérni a szeretetet, nincs rá érzelmi szervünk, nincs ilyen érzékünk, csupán annak ellentétes, a gyűlöletbe hajló érzelemre van rálátásunk? Miközben a szerelem a 21. század legnagyobb megváltója. 

A féltékenység is zsarnokság, mivel folyamatosan a másik elnyomására készteti, a féltő személyt.

A bejegyzés trackback címe:

https://comfortableworldend.blog.hu/api/trackback/id/tr6315474164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása